EXTENSIA UNIVERSITARA BISTRITA

Bine ati venit la Extensia Universitara Bistrita

Contact

Adresa Str. Albert Berger nr. 4.
Tel.: (+4)0264-402897
Persoana de contact: Ursa Reghina


Director Extensie
Prof.dr.ing. Virgil ISPAS

Director Adjunct Extensie
Prof. dr. ing. Mihai MUNTEANU

Secretar Extensie
Reghina URSA
Telefon: (+4)0264.402.897

Admitere:http://www.utcluj.ro/admitere/licenta/f/extensii-bistrita/

Anunturi/Notificari

Prezentare

Reşedinţă a judeţului Bistriţa - Năsăud, municipiul Bistriţa este situat în partea de nord-est a Podişului Transilvaniei, în Depresiunea Bistriţei. Oraşul este străbătut de râul Bistriţa, râu al cărui nume îl poartă.

 

 

Bistriţa este atestată documentar prima oară ca oraş în anul 1264 şi îşi datorează într-o mare măsură geneza, evoluţia şi caracteristicile fizice, colonizării germane medievale. Aşezarea este amplasată într-o zonă cu resurse naturale deosebit de bogate.

Un punct de referinţă în dezvoltarea oraşului este anul 1465 când începe construcţia sistemului de fortificaţie al Bistriţei. După douăzeci de ani, prima centură a zidurilor de apărare era gata, avand 13 tunuri şi un bastion, iar după 50 de ani s-a construit şi a doua centură de ziduri, prevăzută şi aceasta cu turnuri,iar împrejurul lor s-au săpat şanţuri adânci, care printr-un canal derivat din râul Bistriţa, au fost umplute cu apa.

În secolul al XIX-lea, se modifica zonele de locuire a oraşului prin construirea în deceniul 7 a porţilor principale si a elementelor de fortificaţii ale cetatii.

In anul revoluţionar 1848, Bistriţa devine un câmpul de luptă dintre armatele austriece şi trupele maghiare.

După al doilea război mondial s-au produs mutaţii importante în configuraţia oraşului, zona exterioară a va fi ocupată de amplasarea noilor unitaţi industriale.

În urma reorganizării administrativ-teritoriale din anul 1949 atribuţiile comunităţilor orăşeneşti au fost preluate de Comitetul Provizoriu al oraşului Bistriţa până în anul 1950 când a luat fiinţă Sfatul Popular al oraşului Bistriţa, iar, în anul 1968, Consiliul Popular Bistriţa. In anul 1979, orasul Bistriţa a fost ridicat la rangul de municipiu.

 

 

Daca în anul 1930 populaţia oraşului era de 14.128 de locuitori, dintre care 5.660 români, 4.461 germani, 2.177 evrei, 1.363 maghiari ş.a. în anul 2012 (www.bistrita.insse.ro) , populația stabilă a  municipiului era de 75,076 de persoane, din care: 63852 – români, 3857 – maghiari, 1633 – romi, 243 – germani, 13–ucrainieni, 12 – turci, 8- ruşi, etc.

Dezvoltarea industriala a Bistritei a condus la aparitia invatamantului superior tehnic. Prncipalele momente ale acestei dezvoltari sunt:

  • in anul 1975 se infiinteaza, in Bistrita Institutului de Subingineri, cu doua specializari “Tehnologia Constructiilor de Masini” si “Exploatarea Masinilor Unelte”.
  • in anul 1992, Institutul de Subingineri s-a desfiintat, pe fondul restructurarilor din economie;
  • in anul 2000 se infiinteaza Extensia Universitatii Tehnice in Bistrita cu doua specializari de colegiu Exploatarea Maşinilor Unelte si respectiv Organizarea si Gestiunea Productiei;
  • in anul 2005 s-au obţinut autorizarea provizorie pentru invăţământ de licenţă, durata 4 ani, in domeniile: Inginerie industriala cu cu linia de studiu: Masini si Sisteme de Productie şi Tehnologia Construcţiilor de Maşini, si Inginerie Economica cu linia de studiu Inginerie Economica Industriala;
  • in anul 2010 s-au obţinut autorizarea provizorie pentru invăţământ de licenţă, durata 4 ani, in domeniul Mecatronică și Robotică cu cu linia de studiu Robotică;
  • in anul 2012 s-au obţinut autorizarea provizorie pentru invăţământ de licenţă, durata 4 ani, in domeniul Stiinte Aplicate cu cu linia de studiu Inginerie Medicala;
  • in anul 2014 se infiinteaza masterele de: Robotica si Ingineria Calitatii;
  • in anul 2015 se infiinteaza masteratul in domeniul “Sudarea si asigurarea calitatii materialelor” care cuprinde un modul de sudura sub conducerea Asociatiei de Sudura din Romania in urma caruia masteranzii obtin diploma de “Inginer sudor international/ european”.
©
Ne puteti urmari si pe: utcn facebook utcn titter utcn google plus